nlen

Restwarmte

Restwarmte

Bij industriële processen, afvalverwerking of koelinstallaties komt veel warmte vrij. Warmte die vaak gewoon geloosd wordt. Maar waarom niet hergebruiken? Dat is innovatie en daar liggen veel kansen voor ondernemers.

Wat is restwarmte?

Restwarmte is het deel van de omgezette energie die verloren gaat in de vorm van warmte, zoals warme stallucht in de intensieve veehouderij of bij motoren of koelinstallaties in de industriële sector. Of op kleinere schaal bij airco’s, warmte-absorberende plekken, douchewater en zelfs bij sportende mensen. Eigenlijk levert élk temperatuurverschil ten opzichte van de omgeving restwarmte op.

Restwarmte is nog een ondergeschoven kindje 

In Nederland benutten we onze restwarmte nog maar heel weinig om onze huizen en bedrijven mee te verwarmen. We lopen ver achter als we bijvoorbeeld kijken naar de Scandinavische landen. Daar wordt 50% van de huizen verwarmd met restwarmte terwijl dit in Nederland maximaal 5% is. Wind- en zonne-energie scoren in Nederland hoge ogen als het gaat om duurzame energieopwekking. Toch kan met restwarmte op de meest efficiënte manier energie bespaard worden.

De grootste energiebehoefte is vaak warmte

Bij woningen en bedrijven wordt vaak het meeste energie verbruikt voor warmte. Als je deze warmte al via een restwarmte-systeem kan aandragen, kan je veel energiekosten besparen. Er liggen nog veel kansen om restwarmte op een duurzame manier te hergebruiken.

Bedrijven zijn zich niet bewust van de aanwezige restwarmte

Wat je ziet is dat bedrijven bezig zijn met hun eigen vakmanschap en niet gefocust zijn op de energiekosten. Bijvoorbeeld de bakker die zijn kantoor verwarmt met de Cv-ketel, terwijl aan de andere kant van de muur een oven staat waar hete lucht van 200 °C naar buiten gaat. Dat is doodzonde want deze restwarmte kan heel eenvoudig hergebruikt worden.

R&R Systems specialist in restwarmte

R&R Systems houdt zich al ruim 20 jaar bezig met het ontwikkelen, produceren en installeren van duurzame energiesystemen die gebaseerd zijn op restwarmte. De energiesystemen vinden zijn weg in allerlei sectoren: de woningbouwutiliteitagrarische sectorindustrie en de particuliere markt. R&R Systems heeft de kennis en kunde in huis om u op gebied van restwarmte goed te kunnen adviseren. Wij inventariseren op uw bedrijf/woning de mogelijkheden. We kijken goed naar de reststromen van warmte en kijken hoe we deze op een slimme manier kunnen integreren in het proces.

Wilt u ook weten of u met restwarmte energie kunt besparen? Vraag dan om een vrijblijvend adviesgesprek.

Hieronder ziet u een interview van Ondernemerszaken met R&R Systems: