nl

Viskwekerij Topaal b.v.

Viskwekerij Topaal b.v.

Bij de familie Foolen, viskwekerij Topaal b.v. kweekt men de vissoort Claresse, een zoete watervis met een milde smaak en een malse structuur.  De Claresse wordt duurzaam gekweekt en wordt dan ook aanbevolen door Stichting Noordzee en Het Wereld Natuurfonds. De bedrijfsvoering van viskwekerij Topaal b.v. kenmerkt zich dan ook door een duurzame en milieu-vriendelijke werkwijze. Zo kijken Toon en Annemiek Foolen ook kritisch naar het energieverbruik. Men name het op temperatuur houden van het kweekwater voor de pootvis kostte veel energie.

R&R Systems gaf het advies om een Koeldek(plus)systeem aan te schaffen. Toon: “R&R Systems berekent dan wat zo’n systeem kan opleveren, maar je moet maar aannemen dat het ook klopt”. Inmiddels weten ze beter. De kwekerij heeft het Koeldek(plus)systeem twee jaar in gebruik en Annemiek heeft het gasverbruik elke maand nauwkeurig bijgehouden. Het resultaat: Het gasverbruik is met zo’n 50% gereduceerd. 

Werking Koeldek(plus)systeem voor deze viskwekerij:

Het kweekwater voor de pootvis wordt continu ververst met grondwater uit een diepte bron (300 meter). Dit water is 15°C en moet opgewarmd worden naar 27ºC. De bak met restwater heeft een temperatuur van 27ºC. Met het Koeldek(pus)systeem wordt warmte uit het restwater onttrokken en gebruikt om het verse water voor de pootvissen voor te verwarmen. Het verse water wordt hierdoor opgewarmd tot ongeveer 22ºC en hoeft daardoor nog maar een beetje opgewarmd te worden.

Op bovenstaande foto ziet u hoe dat het koeldek(plus)systeem wordt aangebracht in het bassin van het restwater.

Toegepast energieconcept van R&R Systems:

In onderstaande film ziet u nog extra informatie over de kweek van de Claresse vissoort

<< Terug naar het overzicht

Besparing gasverbruik50%
Terugverdientijd3 jaar

Wilt u ook energie besparen?

Neem dan nog vandaag contact op met R&R Systems om uw situatie te bespreken.