nl

Theelen Fokvarkens

Theelen Fokvarkens

Zorg en passie voor varkens en omgeving kenmerken het bedrijf Theelen Fokvarkens. Jack en John Theelen zijn klaar voor de toekomst. Na het uitbreiden van het fokbedrijf in Beringe hebben ze in Koningslust een nieuwe opfok- en vleesvarkensstal gebouwd. John vertelt: “Bij opfokzeugen is kwaliteit extreem belangrijk. Het is eigenlijk een soort Topsport waarbij hele kleine verschillen zorgen voor het resultaat”. 

Omdat diergezondheid voor dit fokbedrijf  een belangrijk aspect is, hebben ze gekozen voor een luchtconditioneringssysteem van R&R Systems.

Werking Luchtconditioneringssysteem

Aan de zijgevel van de stal zitten onderaan (ongeveer 1 meter) geperforeerde damwandplaten. Hier komt de lucht naar binnen. Boven de damwand zitten geïsoleerde sandwichpanelen. Achter deze panelen hangt een pakket met lamellen: een warmtewisselaar. Via opgepompt grondwater met een temperatuur van rond de 13 °C, wordt ingaande lucht geconditioneerd. De lucht tussen de sandwichpanelen en de geïsoleerde betonnen stalmuur krijgt zo een vrij constante temperatuur. 

Via de spouw gaat de geconditioneerde lucht naar een tussenruimte boven de afdelingen. In deze ruimte ligt mineraalwol die de lucht filtert en de luchtsnelheid naar beneden brengt. Via een gaatjesplafond komt de lucht in de afdeling bij de varkens.

Op onderstaande afbeelding ziet u de technische ruimte.

Dit is het hart van een stabiel en constant klimaat in de varkensstallen. Het koelen en verwarmen van de stallucht met opgepomt grondwater wordt van hieruit geregeld.

Voordelen t.a.v. gezondheid varkens

  • In de zomer eten de varkens het voer beter op, wat resulteert in een betere kwaliteit en ontwikkeling.
  • In de winter verliezen de varkens geen energie aan het opwarmen van de verse lucht.
  • Doordat er in de winter meer geventileerd kan worden, zijn er minder longproblemen.

Vanwege de hoge stookkosten wordt er bij de kleinste biggen vaak te weinig geventileerd. John: “Veel varkenshouders onderschatten de hoeveelheid energie wat het varken kost om zich in een koude omgeving op te warmen. Deze energie gaat ten koste van de groei en ontwikkeling”.

Wilt u net als John en Jack Theelen sturen op optimale diergezondheid en heeft u interesse in het luchtconditioneringssysteem van R&R Systems? Neem dan met ons contact op.

<< Terug naar het overzicht

Wilt u ook energie besparen?

Neem dan nog vandaag contact op met R&R Systems om uw situatie te bespreken.