nl

Melkveebedrijf MTS Molenaar-Breedveld

Melkveebedrijf MTS Molenaar-Breedveld

In het Noord-Brabantse Hoeven staat een bijzondere melkveestal. Het is de serre-stal van Jacob en Marianne Molenaar. De stal is niet alleen optisch bijzonder, de stal voldoet aan alle modernste eisen en inzichten op het gebied van dierenwelzijn, milieuwetgeving en energiebesparing. De stal biedt ruimte aan 150 melkkoeien en 100 stuks jongvee.

Klaar voor de toekomt

Dit melkveebedrijf is het derde bedrijf van Jacob en Marianne Molenaar. Op locatie Berkel en Rodenrijs moesten ze vertrekken vanwege de aanleg van een natuurgebied en in Dinteloord moesten ze plaats maken voor een grootschalig kassencomplex. Voor familie Molenaar stond één ding vast: Deze stal moet klaar zijn voor de toekomst en hier willen we de rest van ons leven onze bedrijfvoering uitoefenen. 

Aardwarmte als vervanger voor propaan

Om aan alle eisen te voldoen en gebruik te kunnen maken van een subsidieregeling heeft Jacob Molenaar zich laten voorlichten door diverse adviesbureau’s. Zo kwam ook het onderwerp energie aan bod. Om niet afhankelijk te zijn van propaan werd er gedacht aan aardwarmte en zo kwam men terecht bij R&R Systems.

R&R Systems installeerde een duurzaam energiesysteem waarbij onder de mestputten een horizontale bodemwarmtewisser werd aangelegd. Als er nu een overschot aan warmte ontstaat bij de melktank of in de woning wordt deze warmte, via de bodemwarmtewisselaar, opgeslagen in de grond. Deze warmte wordt op een ander moment weer benut om het huis en het stageverblijf te verwarmen en voor warm tapwater. In de zomer wordt met hetzelfde systeem de woningen en het stageverblijf gekoeld.

“Te mooi om waar te zijn”

Voor de zekerheid had de installateur van familie Molenaar nog een boiler geïnstalleerd. Hij kon zich niet voorstellen dat er met aardwarmte voldoende warmte gewonnen kon worden voor de totale verwarming van het woonhuis. Het bewijs is inmiddels geleverd: De woning wordt het hele jaar perfect op temperatuur gehouden en de boiler hangt inmiddels werkloos in de garage.  

Toegepast energieconcept van R&R Systems:

<< Terug naar het overzicht

Besparing gasverbruik100%
Terugverdientijd6,5 jaar

Wilt u ook energie besparen?

Neem dan nog vandaag contact op met R&R Systems om uw situatie te bespreken.