nl

Maatschap Heijmans Elsendorp

Maatschap Heijmans Elsendorp

In 2010 bouwde Jos en Els Heijmans in Elsendorp een nieuwe stal voor 900 zeugen en 2400 vleesvarkens. Om de investeringskosten in de hand te houden besloot Jos om in eerste instantie van start te gaan met gasketels. Het was snel duidelijk dat het gasverbruik en daardoor de energiekosten hoog waren. Toen er ruimte was voor nieuwe investeringen koos Jos Heijmans voor een luchtwarmtewisselaar van R&R Systems.

Hoe werkt het systeem?

Een luchtwarmtewisselaar bestaat uit zwarte lamellen waar de uitgaande lucht langs stroomt. Omdat de uitgaande lucht warmer is dan de vloeistof die door de lamellen stroomt wordt er warmte aan de vloeistof afgegeven. 

Deze warmte gaat naar twee warmtepompen die hiermee een buffervat met water op 50 °C houden. Dit warme water wordt weer gebruikt voor de vloerverwarming, de deltabuizen en als toevoer voor de douches. Bij de douches hangen nog enkele gasketels die het water van 50 °C nog verder opwarmen tot 80 °C. Dit is nodig om legionella te voorkomen. Het systeem van R&R verbruikt alleen stroom en er is dus nog een minimaal gasverbruik voor de douches. 

Filtering van de lucht

Als we van de stalzijde naar de buitenzijde van de luchtwarmtewisselaar lopen bemerken we gelijk een verschil. De lucht is aan de buitenzijde veel koeler met minder stof en ammoniak. Jos verwacht dat door deze “voor-filtering” zijn luchtwasser een hoger rendement haalt.

Meten is weten

Jos is een echte ondernemer. Hij blijft graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en heeft er plezier in als hij ziet dat een investering rendement oplevert. Door alles keurig bij te houden weet hij precies hoe zaken verlopen. Zo hangt er naast de installatie van R&R een elektriciteitsmeter.

Elke dag noteert hij het verbruik van de installatie. Hij rekent het snel voor. We zitten nu in december en het systeem verbruikt zo’n 420 kw/dag. Met een elektriciteitsprijs van € 0,088 is zo’n € 37,- euro per dag. Met dit verbruik zou ik per jaar zo’n € 13.490,- kwijt zijn. Het huidige gasverbruik (douches) kost hem nog € 2.700,- per jaar. De totale kosten zijn dan € 16.190,-. Toen hij de stal nog alleen met gasketels verwarmde waren zijn kosten € 35.000,-. Dit betekent een besparing van € 18.810,- per jaar. En dan ben ik nog uitgegaan van het verbruik in december. In de warme periodes zal het verbruik natuurlijk een stuk lager zijn, waardoor de besparing nog hoger wordt.

In de toekomst: energieneutraal

Jos: “In het begin was ik best wel sceptisch, maar nu ik de cijfers gezien heb weet ik dat ik een goede keuze gemaakt heb. Daarbij komt nog bij dat de gasprijzen blijven stijgen en ik verwacht dat er nog nieuwe oplossingen op de markt komen om elektriciteit te winnen. Zo wil ik toewerken naar een energieneutraal bedrijf”.

<< Terug naar het overzicht

Wilt u ook energie besparen?

Neem dan nog vandaag contact op met R&R Systems om uw situatie te bespreken.