De luchtwarmtewisselaar is een energiesysteem dat warmte uit de ventilatielucht haalt en doorstuurt naar een warmtepomp. De warmtepomp gebruikt deze energie om andere zaken in de stal en/of het woonhuis mee te verwarmen.
Een luchtwarmtewisselaar is opgebouwd uit lagen lamellen (warmtewisselaars). Ventilatoren sturen de uitgaande stallucht door de luchtwarmtewisselaar. Omdat de uitgaande lucht warmer is dan de vloeistof die door de lamellen stroomt, wordt er warmte aan de vloeistof afgegeven.
Deze warmte gaat naar een warmtepomp die deze energie benut om water op te warmen tot 50 °C. Dit warme water kan benut worden voor:
Tijdens de warmte-uitwisseling zal de warme lucht condenseren. De fijnstof en de ammoniak uit de stallucht worden in de condens opgenomen en aan de onderzijde van de luchtwarmtewisselaar afgevoerd. Als je van de buitenzijde van de luchtwarmtewisselaar naar de binnenzijde loopt, bemerk je direct dit verschil. De lucht aan de buitenzijde is veel koeler met minder stof en ammoniak.
Diverse varkenshouders hebben achter deze luchtwarmtewisselaar een luchtwasser geplaatst. Door de “voor-filtering” van de luchtwarmtewisselaar haalt de luchtwasser een hoger rendement. Hierdoor heeft u een maximale reductie van fijnstof en ammoniak.
Wilt u ook graag stalwarmte terugwinnen met een luchtwisselaar? Neem dan met ons contact op.