nl

HECO Stekcultures B.V.

HECO Stekcultures B.V.

Heco stekcultures is een bedrijf wat is gespecialiseerd in de teelt van bewortelde stekken van heesters en coniferen. Door de grote bedrijfsomvang (3,5ha) is het bedrijf in staat om grote aantallen stekken in een korte tijd te leveren aan boomkwekers in binnen- en buitenland. Het assortiment bestaat uit maar liefs 400 tot 500 verschillende soorten.

Duurzame en verantwoorde productie

Kees de Jong, eigenaar van Heco stekcultures, vindt het belangrijk om op een duurzame en verantwoorde wijze te produceren. Bij een grote renovatie, 12 jaar geleden, heeft hij ook bewust stilgestaan bij het energieverbruik. Het bedrijf had voorheen een slangenverwarming met een hoog gasverbruik en is toen overgestapt naar het Rootco-systeem van R&R Systems.

Bij het Rootco-systeem liggen de lamellen van R&R direct onder de bedden van de stekken. Door deze lamellen (warmtewisselaars) stroomt een vloeistof, die door een warmte-koude opslagsysteem, het hele jaar door op constante temperatuur wordt gehouden. In de zomer wordt overtollige warmte opgeslagen in de bodem, welke in de winter weer benut wordt voor verwarming. Ook wordt er via een Energydak warmte gewonnen en aan het warmte-koude opslagsysteem toegevoegd. Zo wordt warmte via verschillende systemen opgeslagen en herbenut met als resultaat een flinke besparing op het gasverbruik.

Een nieuw systeem koop je niet zomaar..

Overschakelen naar een compleet nieuw systeem doe je niet zomaar. Kees was onder de indruk van het Rootco-systeem dat hij bij een collega tuinder had gezien. Maar hij had nog wel vraagtekens bij het rendement voor zijn bedrijf. Omdat R&R Systems het systeem graag door een onafhankelijke partij beoordeeld wilde hebben, heeft TNO het systeem doorberekent voor Heco stekcultures. In het rapport is het oude energieverbruik meegenomen en heeft men de terugverdientijd voor het Rootco-systeem berekent op 6 á 7 jaar. Voor Kees de Jong voldoende argumenten om voor het Rootco-systeem te kiezen. 

Toegepaste energieconcepten van R&R Systems:

<< Terug naar het overzicht

Wilt u ook energie besparen?

Neem dan nog vandaag contact op met R&R Systems om uw situatie te bespreken.