nlen

Conditioneren inlaatlucht

Conditioneren inlaatlucht

Door een luchtwarmtewisselaar te combineren met een warmte-koude bron in de bodem is het mogelijk om de binnenkomende stallucht te conditioneren. Met dit systeem wordt de warmte uit de zomerperiode benut voor de winter en de koude uit de winterperiode benut voor de zomer. Hierdoor zijn er nagenoeg  geen temperatuur schommelingen tussen dag en nacht en zomer en winter. Resultaat is een constanter stalklimaat wat betere technische cijfers en een constantere bedrijfsvoering oplevert.

Voordelen:

  • Minder temperatuurverschil tussen dag en nacht
  • Minder tocht
  • Betere diergezondheid
  • Minder medicatie
  • Strakker afleverregime
  • Constantere bedrijfsvoering
  • Lagere maximumventilatie
  • Kleiner ventilatiesysteem
  • Stal blijft beter op temperatuur
  • 50-80% lagere energiekosten 

Het benutten van bodemenergie

Bij de varkensstal worden in de bodem twee bronnen gemaakt: een bron voor de opslag van warmte en een bron voor de opslag van koude. In de zomer wordt de warmte, die onttrokken wordt via de luchtwarmtewisselaar, opgeslagen in de bodem. Deze warmte (14-15 °C) wordt in de winter benut voor het opwarmen van de binnenkomende stallucht. 
In de zomer wordt de koude (8-9 °C), die opgeslagen is in de winterperiode, benut om de binnenkomende lucht te koelen. De bronnen liggen op ongeveer 40 meter diepte. Het bijzondere van dit systeem is dat de grond de temperatuur goed vast houdt. Door de minimale stroming in de ondergrondse waterlagen blijft 90 procent van de energie bewaard. 

Geen zomerdip

Doordat de inkomende lucht in de zomer veel koeler is, met een lage luchtvochtigheidsgraad, hebben de varkens geen last van hittestress. Zelfs bij 36ºC buitentemperatuur kunnen de voertijden en voerhoeveelheden hetzelfde blijven. De varkens kunt u via een vast schema blijven leveren. Voor u een groot gemak, want zo kunt u het hele jaar door een strak arbeidsschema aanhouden.  

Geen tocht in de stal

Een ander voordeel van luchtconditionering is het ‘wegfilteren’ van de soms enorme verschillen in dag- en nachttemperatuur, met name aan het begin en het eind van de zomer. Dan kan het overdag vrij warm worden, terwijl het ‘s-nachts erg koud is. In een reguliere stal draaien de ventilatoren lang om de warmte uit de stal te krijgen en trekken dan relatief veel koude lucht naar binnen, waardoor er tocht ontstaat. Met dit systeem is de binnenkomende lucht veel constanter (tussen de 10 en de 18ºC) en is tocht verleden tijd.  

Gezond stalklimaat

In de winterperiode is het voor reguliere bedrijven altijd een balans zoeken tussen weinig ventileren mét een bedompt stalklimaat of hoge stookkosten. Met dit systeem is de binnenkomende lucht altijd 8-10ºC en kan er gewoon geventileerd worden. Omdat de binnenkomende lucht veel warmer is dient er nauwelijks nog verwarmd te worden. Hiermee bespaart u flink op uw energiekosten. 

Interesse in het conditioneren van de inlaatlucht?

Wilt u ook de inlaatlucht van uw stal conditioneren? Neem dan met ons contact op.

Interesse om de inlaatlucht te conditioneren?

Wilt u ook de inlaatlucht van uw stal conditioneren? Neem dan met ons contact op.

Meer informatie?

Klik op onderstaande brochure om deze te downloaden.

Referenties

die inlaatlucht conditioneren