nl

Boerderij Krokus v.o.f.

Boerderij Krokus v.o.f.

Door de aanleg van een aquaduct kon het rundvee-bedrijf aan de Lange Muiderweg in Weesp niet langer blijven bestaan. Gerard en Elske besloten om een kilometer verderop een geheel nieuw bedrijf te bouwen. Na een proces van 5,5 jaar was huis en bedrijf klaar voor een nieuwe start. Voor Gerard en Elske een grote verandering. Vroeger molken ze twee maal per dag alle koeien en konden ze direct vaststellen of een koe in orde was. Nu gaat bijna alles automatisch en bekijken ze de managementgegevens via een computer.  

Niet afhankelijk van propaan

Omdat er op de nieuwe locatie geen vaste gasaansluiting aanwezig is en ze niet afhankelijk willen zijn van propaan, koos men voor een Warmte Koude Opslagsysteem van R&R Systems.

Werking van het systeem

Onder de vloer van de mestkelder is ca. 2 km aan tyleenslang in de bodem gelegd. Omdat er toch al een diep gat gemaakt moest worden voor de mestkelder, was het aanleggen van een horizontale warmtewisselaar relatief eenvoudig. Door de tyleenslag stroomt een vloeistof die warmte en koude kan afgeven aan de bodem. De bodem is een erg goede bron om warmte en koude op te slaan, omdat door de minimale stroming van de ondergrondse waterlagen 90% van de energie bewaard blijft.

Afbeelding: De mestkelders in aanbouw.

Deze horizontale warmte wisselaar is aangesloten op een warmtepomp die ervoor zorgt dat er warm of koud water naar de vloerverwarming van de skybox en de tapvoorziening gaat. Bij een overschot aan warmte/koude wordt deze energie opgeslagen in de bodem, om tijdens een ander seizoen weer benut te worden. Zo bespaart Boerderij Krokus veel energie.

Afbeelding: De skybox met uitzicht over de polder en de stal.

Toegepast energieconcept van R&R Systems:

<< Terug naar het overzicht

Besparing gasverbruik100%
Terugverdientijd7,3 jaar

Wilt u ook energie besparen?

Neem dan nog vandaag contact op met R&R Systems om uw situatie te bespreken.