Logo Energieverdieners R en R systems
Geene Landbouwbedrijf

Varkenshouderij…

Home » Referenties » Agrarische sector » Varkenshouderij » Geene Landbouwbedrijf

Geene Landbouwbedrijf

Geene Landbouwbedrijf

Varkenshouder Erik Geene uit Landhorst werkt al geruime tijd met brijvoer. Sinds kort heeft hij ook een hamermolen en wordt het voer gefermenteerd. Voor het fermentatieproces is veel warmte nodig. R&R Systems heeft in zijn stal een luchtwarmtewisselaar geïnstalleerd. De warmte die hiermee wordt terug gewonnen wordt o.a. benut voor de fermentatie van het voer.

Wat is Fermentatie?

Fermentatie is het omzetten van koolhydraten (suikers/zetmeel) in melkzuur met behulp van specifieke melkzuurbacteriestammen. Melkzuur heeft een positief effect op de vertering van het voer en op de darmgezondheid van het varken. Om zelf voer te fermenteren is een installatie nodig. Erik Geene heeft een installatie met twee fermentatietanks waar een entcultuur 24 uur inwerkt op een granenmengsel.

Warmte voor fermentatie

Voor het fermentatieproces is warmte nodig. R&R Systems heeft in het luchtkanaal ,onder de ventilatoren, luchtwarmtewisselaars geplaatst. Zie onderstaande afbeelding. Hier wordt de warmte (energie) uit de uitgaande lucht onttrokken en vervolgens met een warmtepomp opgewaardeerd naar een hogere watertemperatuur. De energie die hiermee thermisch wordt opgewekt behaalt een rendement van meer dan 400%.

De warmte die met het warmtepompsysteem wordt opgewekt wordt gebruikt voor: het verwarmen van het fermentatiemengsel, het reinigen van de fermentatieinstallatie en voor het verwarmen van de stal. Met dit systeem bespaart Erik Geene meer dan 70% op zijn gasverbruik en heeft hij het systeem in drie jaar tijd terugverdiend.

Toegepast energieconcept van R&R Systems:

Wilt u net als varkenshouder Geene op een energiezuinige wijze een fermentatiemengsel verwarmen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

« terug naar het overzicht

Contact

R&R Systems B.V.

Vliet 17
5422 VV Gemert
The Netherlands

T: +31(0)492-322437
E: info@energieverdieners.nl