Logo Energieverdieners R en R systems
Champignonbedkoeling

Energieconcepten…

Home » Energieconcepten » Champignonbedkoeling

Champignonbedkoeling

De Champignonbedkoeling is een systeem waarbij warmtewisselaars direct onder de compostlaag worden geplaatst. Aan het begin van de teeltperiode koelen de warmtewisselaars de compost direkt vanaf de teeltbedbodem, waardoor de luchttemperatuur in de teeltcel hoger kan blijven dan zonder bedkoeling. Hierdoor groeien de myceliumdraden sneller in de afdekaarde en wordt de teeltduur verkort.  Aan het eind van de teeltperiode kan de compost met de warmtewisselaars verwarmd worden zodat de activiteit toeneemt.

Versnelling van de champignonteelt

Mycelium groeit optimaal bij 25ºC. Door de eigen activiteit van de compost en door het bijvoeden van de compost, wordt de compost warmer dan 25°C. Champignontelers corrigeren dit door de temperatuur van de cellucht naar beneden te brengen tot 18°C. Dit is echter niet optimaal want mycelium groeit beter als de cellucht rond de 22°C is. Met de champignonbedkoeling wordt de temperatuur van de compostlaag direct gestuurd, zodat de temperatuur van de cellucht hoger kan zijn. Hierdoor groeien de myceliumdraden sneller door de dekaarde en wordt de champignonteelt met enkele dagen versneld.

Voordelen Champignonbedkoeling

Referenties

Hieronder staan enkele referenties die reeds de voordelen van onze Champignonbedkoeling hebben ervaren.

Interesse in de Champignonbedkoeling?

Wilt u weten hoe de Champignonbedkoeling voor uw champignonkwekerij het meeste energie kunt besparen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Contact

R&R Systems B.V.

Vliet 17
5422 VV Gemert
The Netherlands

T: +31(0)492-322437
E: info@energieverdieners.nl

Productinformatie

Wenst u graag meer informatie over de Champignonbedkoeling van R&R Systems? Vraag dan hier de informatie aan!